Nog geen reacties

1-8 okt Week van de ontmoeting

Even voorstellen

Ik ben Fred van Helden. Samen met mijn vrouw Caroline der Nederlanden ben ik dominee in de Hofkerk (Cort v/d Lindenstraat 1) Sinds de zomer van 2019 ben ik betrokken bij de coalitie Een tegen eenzaamheid, omdat eenzaamheid veel voorkomt in Delft, maar ook omdat ik weet dat er al veel gedaan wordt om mensen te verbinden. Zowel in de kerken als daarbuiten. In de coalitie probeer in en buiten de kerken op elkaar aan te laten sluiten.

Kerngroep Eén tegen eenzaamheid

In de kerngroep van de coalitie zijn vertegenwoordigers van SSBO (ouderenbonden) Humanitas, Pieter van Foreest, ZEL (eerstelijnshulpverlening) Delft voor Elkaar en de Gemeente Delft. Zij zetten richting uit hoe we eenzaamheid kunnen terugdringen. De focus ligt de eerste periode m.n. op ouderen.

Gebrek aan contact of kwaliteit van contact

Eenzaamheid is een van de grote problemen in onze tijd en loopt vaak hand in hand met ervaring van verlies, van gebrek aan financiële armslag of goede gezondheid of psychische of sociale druk.  In de stad leven we dicht op elkaar, toch leven we vaak langs elkaar heen en missen we verbinding. En kennen buren elkaar soms niet.  Eenzaamheid heeft voor ons te maken met gemis aan een netwerk van contacten, maar ook het gemis aan veiligheid en geborgenheid binnen je netwerk om je verhaal te kunnen vertellen.

Eenzaamheid terugdringen tot onder het gemiddelde

Als je naar de cijfers kijkt, ligt in Delft de eenzaamheid boven het gemiddelde. De eenzaamheid is met name hoog onder ouderen, onder mensen met een buitenlandse afkomst en onder mensen met een eenpersoonshuishouden.

De coalitie stelt zich ons ten doel om binnen enkel jaren de eenzaamheid terug te dringen tot onder het landelijk gemiddelde, al beseffen we dat het misschien nooit helemaal weg zal zijn.

Sluit je aan bij de coalitie

Hoe doen we dat? We zoeken naar meer partners in de coalitie (clubs en verenigingen, organisaties en ondernemers, kerken en moskeeën en betrokken buurt- en stadsbewoners) die zich willen aansluiten bij initiatieven tegen eenzaamheid. Ieder van ons is op een of ander manier actief om verbinding te zoeken met mensen die eenzaamheid ervaren. Door onze krachten en kunde en activiteiten te bundelen kunnen we mensen in contact brengen met anderen.

Wat kun je doen in je wijk?

Maar ook jou als stads- of buurtbewoners hebben we nodig. Kijk in de buurt naar wie eenzaam is. Maak eens een praatje en vraag of je iemand kan helpen. Vaak is de moeilijkste stap om ergens naar toe te gaan de stap over de drempel. Daarvoor hebben ze “warme contacten” nodig, Dat zijn mensen die kunnen luisteren en begaan zijn. Misschien ben jij zo’n iemand, en wil helpen. Meld je aan bij de coalitie.

Tips tegen eenzaamheid

Kijk hier voor tips tegen eenzaamheid :

Week van de Ontmoeting

In de “Delftse Week van de Ontmoeting” (tijdens de landelijke week tegen eenzaamheid) lichten we een aantal activiteiten uit die door één van onze partners wordt georganiseerd. Maak de mensen in jouw organisatie, of jouw straat hierop attent.

Activiteiten die inmiddels aangemeld zijn, zijn o.a.:

  • Documentaire ‘Goede buren Wo23 september om 15.00u , Hofkerk (Cort vd Lindenstraat 1)
  • Wandelingen met de ouderen bond KBO op 1-okt, 14:00-15:30 en 7-okt, 10:00-11:30
  • Stadsgesprek door de Protestantse Gemeente Delft, Nieuwe Kerk Delft op 8 okt, 20:00 uur
  • Fietsen in de Riksja door Fietsen Alle Jaren Delft op 3 okt, 10:00-16:00 uur

Initiatieven uit het afgelopen jaar

In de 10-daagse in 2019 is het buurtrestaurant in Delfshove gestart.
https://pietervanforeest.nl/actueel/eerste-buurtrestaurant-delfshove-was-een-groot-succes

Humanitas heeft twee telfooncirkels van mensen die elkaar elke dag eeven bellen en op de hoogte houden. Een 3de belcirkel is in oprichting.
https://www.humanitas.nl/afdeling/delft/activiteiten/telefooncirkel-telefooncirkel-delft/
https://www.humanitas.nl/afdeling/delft/nieuws/tweede-telefooncirkel-delft-start-op-9-oktober-2019/

In de coronatijd is een extra push gegeven aan de invoering van De Compaan een makkelijk te bedienen tablet, waarvoor je weinig computerkennis nodig hebt bedoeld voor ouderen die weinig contact hebben. Met de Compaan kan iemand eenvoudig online een spelletje spelen, een foto ontvangen, een berichtje schrijven of beeldbellen met een familielid in het buitenland. Allemaal binnen een veilige en besloten omgeving. Daarnaast biedt de Compaan diverse functionaliteiten om op afstand een oogje in het zeil te houden.  https://zorggroepfel.nl/nieuws/tablet-voor-contactarme-ouderen-delft