Nog geen reacties

60 Jaar Hofkerk – door Reinie Wijsman [1]

De geschiedenis van Reinie Wijsman en Dick van Doorne  met de Sionskerk
De jaren 70; over de eerst vrouwen op de kansel

Wij trouwden in 1970, mijn man hervormd ik gereformeerd. De gereformeerde dominee die ons trouwde vond dat we lid moesten worden van dezelfde kerk. Ik vond het onzin, ben toen hervormd geworden. Zo kwamen we in de toen bruisende, actieve Sionskerk terecht.

We hadden een kennismakingsgesprek en nadat onze zoon geboren is doopgesprekken, volgens mij samen met andere ouders van dopelingen. Het werd een feestelijke doopdienst met het koortje en de cantorij. Drie jaar later werd onze dochter gedoopt. Na de doopdienst van onze zoon volgde een paar gesprekken met mijn man. Heel snel daarna zat hij in de ouderlingenbank en is daar lang gebleven, ook toen we naar Tanthof verhuisd zijn. Hij regelde de vervanging van dominees die een vrije zondag hadden, vooral in de zomer- vakantie was dat een heel karwei. De studentenpredikanten waren vaak bereid om een keer extra te preken en er kwamen voor het eerst vrouwen op de kansel. Ik nam regelmatig de telefoon op als een vervanger zich melde. Grappig om te ervaren dat het beeld wat ik op basis van de telefoonstem had soms helemaal niet klopte met de werkelijkheid. Dick heeft tot hij hoogbejaard was nog de kerkbalans enveloppen langs gebracht en opgehaald.

Ik ging meedoen met de kindernevendienst Nel Kooman en ik waren een koppel. Ds. Post gaf informatie over het verhaal van de zondag, erg leerzaam. We kwamen bij elkaar in de kosterswoning, heel gezellig. Na verloop van tijd waren we kindernevendienst voor alleen onze eigen kinderen. Toen onze zoon een jaar of 11 was keek hij verbijsterd rond en zei: ‘Wij zijn hier de enige kinderen.’ Zowel Nel als ik zijn er na een tijdje mee gestopt. Wegens gebrek aan kinderen is er een hele tijd geen nevendienst geweest.

volgende week deel 2