Nog geen reacties

Alzheimer Nederland krijgt 250 euro van Hofkerk

Diaconie schenkt 250 euro aan Alzheimer stichting

Uit handen van Annelies Peterse kreeg Bert van der Lende van Alzheimer Nederland €250 overhandigd namens de diaconie. Dat gebeurde op de pastorale dag op zaterdag 18 september.

Bezoekmedewerkers bedankt  voor hun inzet

Op die dag werden de bezoekmedewerkers hartelijk bedankt door Meta de Vries voor inzet, aandacht en trouw aan hun contactpersonen met name in het coronatijd. Als dank werden zij getrakteerd op een lekker gebakje bij de koffie en een heerlijke lunch.

Als de jaarboeken wegvallen

Voor deze pastorale dag was speciaal Bert van der Lende uitgenodigd van Alzheimer Nederland.  Heel betrokken, vertelde hij over dementie in een verhaal dat licht bleef.  ook door de filmfragmenten o.a. van de serie op omroep Max ‘Maud en Babs.’

‘Dementie is een stoornis aan de hersenen, waarmee iedereen op den duur mee te maken krijgt,’ vertelde Van der Lende. ‘In je hoofd staan allemaal jaarboeken. En bij dementie valt vaak laatste weg. Het is ziekte die ongeveer 10 jaar duurt, maar wij herinneren ons vaak alleen de laatste en moeilijkste jaren.’

Steeds meer uitdagingen

Voor de mensen die dementie hebben is het moeilijk. Een mevrouw in een filmpje weet van haar problemen in haar hoofd. ‘de mensen denken  dat ik gek bent.’  Een meneer ziet dat als het geheugen afneemt de uitdagingen toenemen. Hij zoekt naar wat hij nog wel kan en wil doen.. Voor een andere man is het moeilijk uit te leggen, ‘de mensen hebben geen geduld.’

Dementie, legt Van der Lende uit is een verzamelterm voor geheugenstoornissen. Het grootste deel daarvan is Alzheimer, maar ook vasculaire dementie, Lewy body, en vormen van Parkinson vallen eronder.

Uit de zaal komen vragen: ‘Hoe kan je omgaan met paniek.’ Van der Lende vertelt, dat iemand die naar haar moeder zoekt, op een dieper niveau zoekt naar veiligheid en geborgenheid. Als je het niet meer weet gaan de paniek het overnemen. Vertrouwen en veiligheid geven is belangrijk.
Van der lende weet dat de relatie verandert  als een partner dementeert en adviseert om de mantelzorgers een luisterend oor te bieden om van zich af te praten. En als het mogelijk is hen even wat vrije tijd te gunnen.

Lida  ’t Hart vatte al tip samen in de  10 geboden van de dementie

De 10 geboden van dementie

  1. Spreek nooit tegen, geef altijd gelijk;
  2. Zeur niet over het heden, ga terug naar het verleden;
  3. Niet corrigeren maar afleiden en waarderen;
  4. Focus op mogelijkheden, niet op onmogelijkheden;
  5. Niets moet, alles mag;
  6. Vraag nooit te herinneren maar herinner samen;
  7. Oordeel niet, bemoedig en complimenteer;
  8. Zeg nooit: “dat heb ik gezegd”, herhaal het gewoon nog een keer;
  9. Preken is voor de kerk, geruststellen dat is het betere werk;
  10. Doe niets met dwang, dan duurt het alleen maar extra lang.