Nog geen reacties

Au!dermishandeling en digitale oplichting

“Je moet niet zomaar weggaan, hè. Je moet het altijd even aan de buurman vertellen.”  2 Acteurs spelen het het leven na van een oudere man en een oudere vrouw Gerda en Bram. Gerda wordt geholpen door de buurman. Maar die heeft niet zoveel geduld, want die zit tegen een burn–out aan. Ze krijgt opeens een tik als ze gemorst heeft.
Op een bankje ontmoet ze een Bram. Hij wordt ‘geholpen’ door zijn schoondochter. “Als je hier even wilt tekenen, pa.”  “Wat is dat dan?” “Dat is voor broeken van de Wehkamp.” Maar de broeken komen niet. Wel wordt 10.000 euro van zijn rekening gehaald

Bram en Gerda voelen ze zich ongelukkig, maar ze durven er niet zoveel tegen in te gaan. Want ze voelen zich ook afhankelijk.  Uiteindelijk durven ze voor zich zelf op te komen en wijzen ze de buurman en de schoondochter de deur.

Het toneelstuk Au!derdom van gro-up buurtwerk werd met inspanning van de SSBO opgevoerd  op 15 juni, de Internationale dag tegen Ouderenmishandeling. In de zaal is er herkenning. En in de paneldiscussie na de voorstelling is er aandacht voor preventie. Vertegenwoordigers van DelftSupport, Pieter van Foreest, de banken de ouderbonden en van notarissen geven tips.

  • Geef alleen iemand die je heel goed vertrouwd, de regie over je financiën. Je kan ook hete bewind verdelen over meerdere kinderen.
  • Banken: werk aan een niet digitaal betalingsregeling, zodat ouderen langer financieel zelfstandig kunnen blijven
  • Stel een limiet in op je bankpas zodat niet iedereen met je bankpas je rekening kan leeghalen
  • Help je hulp nodig bij financiën dan kan Delft Support je helpen. Delft Support is er voor alle inwoners van Delft met vragen over zorg of maatschappelijke ondersteuning
  • Veilig Thuis 0800-2000 (gratis).
    Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. veiligthuishaaglanden.nl/contact
  • Meldpunt Bezorgd
    Maakt u zich zorgen over een volwassene? Dan kunt u deze persoon aanmelden bij het Meldpunt Bezorgd via 0900-040 040 5. Ook voor advies of vragen over het Meldpunt Bezorgd kunt u dit nummer bellen.

Voorlichtingsavond digitale oplichting

Wat is digitale oplichting? Hoe kunt u het voorkomen? En wat moet u doen als u toch slachtoffer bent? Op 26 juni vertellen onder anderen een wijkagent en een medewerker van de ING-bank er meer over.

Bent u geïnteresseerd? Kom dan naar deze voorlichtingsavond. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.

maandag 26 juni |19.00 – 20.30  u | Gratis| Wijkcentrum De Vleugel |Aart van der Leeuwlaan 4