Bach Cantatevesper Oude Kerk | 26 juni

Bach Cantatevesper Oude Kerk 26 juni aanvang 19.00 uur. In één van de mooiste kerken van Delft, de Oude Kerk, worden sinds 2000 vespers georganiseerd waarin de Cantates van Bach worden uitgevoerd.

Ach Gott, vom Himmel sieh darein

In de 9e en laatste cantatevesper van het seizoen brengt het Oude-Kerk Bachkoor o.l.v. Mark Tempelaars de cantate Ach Gott, vom Himmel sieh darein (BWV 2); Ach God, zie uit de hemel neer! ten gehore. Deze cantate is geschreven voor de 2e zondag na Trinitatis, drie weken na Pinksteren dus! En dat klopt nu ook: 3 weken na Pinksteren op 5 juni.

Het kerklied waarop BWV 2 is gebaseerd is Luthers bewerking van Psalm 12: Ach Gott, vom Himmel sieh darein (‘zie uit de hemel neer’), In de tekst van dit lied en de cantate  horen we van geloofsafval, niet voor niets raakt het aan de tekst die aan deze zondag gekoppeld is, Lucas 14: 16-24. Het is de gelijkenis  van een heer die een feestmaal aanricht voor armen, kreupelen en blinden, uit boosheid tegenover alle anderen die zijn uitnodiging vanwege allerlei reden afwijzen. Mooi om te midden van de strijd te horen dat Bach als Lutheraan wijst op de kracht van het heilzame Woord van God. Zo worden de gelovigen opgeroepen ook bij kruis en nood geduldig te zijn.

Het “Oude Kerk Bachkoor” bestaat uit enthousiaste zangers, begeleid door het  “Oude Kerk Bachensemble”. De solisten zijn professionals, die nog op het conservatorium zitten, of al afgestudeerd zijn. Christiaan Olie als predikant verbonden aan de Maranatha wijkgemeente binnen de Protestantse Gemeente Delft verzorgt de overdenking. Toegang is gratis. In de vesper zal een collecte worden gehouden die deze vieringen mede mogelijk maakt. Hartelijk welkom!

Download hier de flyer met alle Cantatevespers 2021-2022