Nog geen reacties

Fair en Groen voedingsproducten kopen, hoe doe je dat?

Eerlijk winkelen

U als verantwoordelijk kerklid wilt vast graag “eerlijk” voedsel en drinken kopen tegen een “eerlijke” prijs waarbij het milieu zo min mogelijk belast wordt. Dat is een deel van de invulling van de opdracht voor het rentmeesterschap van de aarde. Maar hoe doet u dat nu, als u in de winkel staat om voor uzelf boodschappen te doen of voor een (kerkelijke) organisatie inkoopt. Helaas is het antwoord daarop niet eenvoudig omdat bij een keuze veel aspecten kunnen meewegen, bijvoorbeeld:

  • Komt het product van ver of van dichtbij?
  • Is het geteeld met of geproduceerd met weinig belasting voor het milieu?
  • Heeft de producent een “eerlijke prijs” gekregen?
  • Is er in de keten van producent tot consument sprake van veiligheid en goede arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld voor vrouwen?
  • Is de prijs die u voor een product moet betalen te verantwoorden ten opzichte van het budget dat u ter beschikking heeft?

Het zou mooi zijn als er een eenduidige meetlat was waarlangs we elk product kunnen leggen om te constateren of het een “eerlijk” product is. Helaas is die er niet en zal die er ook niet komen want de ene persoon of organisatie legt nu eenmaal andere accenten dan de andere. Als bijvoorbeeld voor u het feit dat een vruchtensap dichtbij huis geproduceerd is groot belang heeft, komt u misschien uit bij een sap van de biologische boer in de buurt. Als u het belangrijker vindt dat boeren in een minder ontwikkeld land een eerlijke prijs hebben gekregen, komt u wellicht uit bij een tropisch sapje van Fairtrade.

Bos van keurmerken

Tegenwoordig zijn er veel keurmerken die u kunnen helpen richting te geven aan uw keuzes voor Fair en Groen. Elk keurmerk heeft zijn eigen accenten en het is heel goed mogelijk dat op één product diverse keurmerken staan, bijvoorbeeld “Fairtrade” en “Biologisch”.  In het woud van keurmerken is het soms moeilijk zoeken naar de juiste bomen. Gelukkig kunt u op het internet informatie vinden die u kan helpen bij het zoeken. Een hele handige website is de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal https://keurmerken.milieucentraal.nl/wat-zijn-topkeurmerken/. Deze keurmerkenwijzer maakt onderscheid tussen topkeurmerken voor voeding die ambitieus, transparant en betrouwbaar zijn en keurmerken waarbij dat (nog) minder het geval is. U kunt de keurmerkenwijzer ook downloaden als App voor uw smartphone. Met de App  (android, apple) kunt u bijvoorbeeld ook in een winkel nog even controleren wat een keurmerk nu precies inhoudt. Erg handig.

Fair Trade en UTZ

Eén keurmerk heeft de Hofkerk een aantal jaren geleden als voorkeursmerk gekozen. Dat is het Fairtrade keurmerk dat trots op de buitenmuur van ons gebouw prijkt. We hebben voor Fairtrade gekozen omdat het een heel duidelijk standpunt vertegenwoordigt ten aanzien van het garanderen van een vaste minimumprijs  voor (vaak kleine) boeren uit derde wereldlanden die in corporaties samenwerken. Daarin onderscheidt het zich van een keurmerk als UTZ dat is op dezelfde producten richt. UTZ is overigens ook een topkeurmerk dat zich richt op verduurzaming van de landbouw maar voor inkomen gaat het meer uit van marktwerking.

Kritische noten

Recent is er in een aantal kranten waaronder Trouw en de Volkskrant naar aanleiding van een onderzoek  een kritische noot geplaatst bij het “eerlijke” inkomen dat de boeren wordt gegarandeerd. Dat inkomen ligt nog steeds onder het bestaansminimum. Fairtrade heeft op het onderzoek en de publicaties gereageerd op haar website. De organisatie stelt dat het niet logisch is om keurmerken op één hoop te gooien en dat er aantoonbaar verbeteringen zijn op het gebied van inkomen. Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan.

Terug naar de winkel. Wij hopen dat u zich voortaan wat meer zult laten leiden door keurmerken bij het aankopen van uw boodschappen. Dat geldt natuurlijk helemaal voor inkopen voor (activiteiten van) de Hofkerk. Voor vragen kunt u terecht bij de commissie Fair & Groen.

Wouter van der Harg, Koos Saathof en Wim Helder

Lees meer  Trouw Het gaat goed met Fairtrade. Maar moet beter