Nog geen reacties

In gesprek met … de ‘middengroep’

“Wie lust er haring?” Met deze vraag leidde begeleider Martin de Groot het gesprek tussen de kerkenraad en de dertigers en veertigers in. Het is vooral de oudere generatie is die van haring houdt, zo werd geconstateerd, en daarom is er landelijk een promotiecampagne gestart om jongeren aan de haring te krijgen. Hetzelfde kunnen we zeggen van de kerk.

In de kerk gaat het er vaak aan toe op de manier van de vijftigers, zestigers, (de leeftijd van de meeste leden van de kerkenraad). Hoe kunnen we de kerk en wat daar gebeurt, uitnodigend maken, zodat ook de middengroep zich daar thuis voelt en aangesproken?

Daarover gingen kerkenraadsleden en een aantal mensen uit de middengroep in gesprek op de visieavond van de kerken op 15 juni. Allereerst verwoorden ze aan de hand van een foto wat geloven nu voor hen betekent. In een volgende, eerste ronde werden vragen bedacht rond drie thema’s: geloven thuis, wat betekent de kerk voor jou en hoe doe je mee in de kerk.

Martin de Groot kijkt toe hoe een groep de beste vragen voor de middengroep selecteert

In een tweede ronde werden deze vragen gesteld aan de dertigers en veertigers, die vaak leven in het spitsuur. Het leverde boeiende gesprekken op, waarin de verschillende generaties elkaar beter leerden kennen.