Nog geen reacties

Jaarthema SAMEN GROEN DOEN #5 2023

Insectenhotel bouwen 11 maart

Op zaterdag 11 maart in het NLDoet-weekeinde, gaat we een insectenhotel bouwen in de tuin van de Hofkerk ( aan de kant van de Lindenhof) Met hulp van iedereen die wil  maken we de tuin vriendelijk maken voor insecten en bijen. Wie helpt mee?

Hiervoor hebben we nog vulling nodig zoals: Denneappels, stukje kippengaas, stro /hooi / bamboe/ kleine boomstammetjes. Heb je die? Neem ze mee!

  • Zaterdag 11 maart
  • vanaf 9.00 u
  • Hofkerk, Cort van der Lindenstraat 1
  • Info: Caroline der Nederlanden of Fred van Helden favanhelden@gmail.com

Opfrisochtend snoeidag,

Zaterdag 11 maart is er een ochtend dat in en om het gebouw van de Hofkerk weer een opfrisochtend wordt georganiseerd. Met vele handen willen we de Hofkerk van onder tot boven een schoonmaakbeurt geven. Ook wordt gesnoeid en onkruid gewied.

Als komt helpen, neem dan zelf ook wat schoonmaakspullen of gereedschap mee .

  • Zaterdag 11 maart
  • vanaf 9.00. Rond 13.00u stoppen met een broodje voor de als dank voor de hulp.
  • Hofkerk, Cort van der Lindenstraat 1
  • Om 13.00u
  • Wilt u meewerken dan kunt u dit laten weten aan Kees Opendorp T 06-22480049 E kopendorp@hotmail.com

Rentmeesterschap en Groen reizen

Dinsdag 14 maart praten we in de Hofkerk over de Bijbel en duurzaamheid, en vertelt Anneke Helder over de reis die zij heeft gemaakt naar Zuid-Afrika. 

Groen reizen

We willen allemaal wat van de wereld zien. En wie houdt er niet van vakantie? Maar met de klimaatcrisis krijg je al snel vliegschaamte. KAn je nu nog wel op vakantie en hoe doe je dat  met zo min mogelijk belasting voor het klimaat.

Anneke en Wim Helder reisden deze winter naar Zuid-Afrika en Namibië. Op deze avond vertelt ze over de reis en over de dilemma’s, die zo’n reis stelt aan je groene geweten.

Rentmeesterschap

We beginnen de avond door stil te staan bij “Bijbel en duurzaamheid.” We zijn opgegroeid met het woord rentmeesterschap, terwijl dat woord in de bijbel niet gebruikt wordt om onze verantwoordelijkheid tegenover de schepping te verwoorden. Maar afgeleid van de Psalm 8 en de scheppingsverhalen in Genesis 1 en 2, lijkt de aarde aan de mens gegeven, om over te heersen.

Dat heersen is in de afgelopen eeuwen zó opgevat dat we alles mochten doen met de de natuur. De natuur en ook de mensen die tot slaaf gemaakt werden waren er om ons te dienen.  Dat heeft geleid tot veel ellende. En wij verloren het besef dat we in relatie staan met de natuur en de mens én met God.  Het beeld van God naar wie we geschapen zijn is dat van iemand die  beschermt en de natuur en  ander wil laten groeien en tot bloei wil laten komen.

Is rentmeesterschap nog wel een term waar we mee uit de voeten kunnen?

  • Dinsdag 14 maart
  • 20.00u
  • Hofkerk, Onder de Regenboog
  • Info: Fred van Helden

AGENDA: op 11 april komt Paul Schenderling naar de Delft. Paul Schendrling is Econoom en  Programmaleider  van  Postgroei Nederland  Initiatiefnemer Leven van genoeg & Just Enough en liet in een webinar van de NBG de wake-upcall van de profeten horen, ook voor vandaag.


Tip:  Het Boekje Bijbel en duurzaamheid van het NBG is een inspirerende boekje voor ‘gewone’ gemeenteleden. Het bevat een Bijbelstudie voor kringen, een Bijbelleesplan voor persoonlijk gebruik en materiaal voor kinderen. Achterin staan tips voor duurzaam leven en een handleiding voor een groene wandeling-met-de-Bijbel.


Samen Groen Doen Thuis

Hoe doe je dat thuis? Hoe kan je thuis duurzaam leven?  Kies je in de praktijk voor het gemak, voor de bekende, maar minder duurzame oplossingen?  En hoe weet je wat duurzaam is.  Het is lastig om je eigen gewoontes te doorbreken. Soms lijkt een duurzaam
product niet praktisch. Of je moet ervoor omfietsen. Of je vindt het te duur. Of je wist niet dat het bestond… Toch zijn we allemaal op onze eigen manier wel stapjes aan het maken in het verduurzamen. De een probeert nieuwe schoonmaakmiddelen, een ander koopt zoveel mogelijk plasticvrij.

Op donderdagavond 23 maart willen we met elkaar ervaringen uitwisselen over het gebruik van duurzame oplossingen in het alledaagse leven thuis. Neem duurzame producten mee die jij zelf met plezier thuis gebruikt, zodat je jouw ervaringen kunt delen. En laat je
inspireren door anderen. Zo kunnen we elkaar een stapje verder helpen in het samen groener leven. Fijn als je je even aanmeldt (E: pdorssen@gmail.com of M: 06 1011 4142),

  • Samen Groen – Hoe doe je dat thuis?
  • 23 maart, 20.00u
  • Tineke de Zwart – Parkzoom 129
  • Info: Tineke de Zwart en Pauline van Dorssen

Tip: In het boek Factcheck. Is het echt duurzaam? geeft Georgina Wilson-Powell  antwoord op 140 vragen voor  ecologischer leven.


Een stap verder met Groen Doen

Het Jaarthema ‘Samen Groen Doen’ inspireert tot mooie activiteiten zoals het gezamenlijk kijken naar en geïnspireerd raken over de film “The Letter” of het maken van een insectenhotel op 10 en 11 maart. In dit stukje wil Fair & Groen u iets aanreiken om individueel of samen aan de slag te gaan met het aspect Doen. De 40-dagentijd is daar een mooi moment voor.

Duurzame Bucketlist

De “Duurzame Bucketlist” die door verschillende kerkelijke organisaties is gemaakt is, geeft veel inspiratie om groen te doen. Voor wie de term niet kent, een bucketlist is een lijstje om dingen af te vinken die je gedaan wilt hebben in je leven. Veel mensen hebben zo’n lijstje, bijvoorbeeld voor plekken die ze in ons eigen land gezien willen hebben of voor boeken die ze echt gelezen willen hebben.
De duurzame bucketlist is ook zo’n afvinklijst. Rond acht thema’s worden heel concrete acties vermeld die je kunt doen. De thema’s staan in het plaatje hieronder,

Daag jezelf uit

Bij elk thema staan zo’n zes of zeven concrete doelen/acties benoemd. Bij het thema duurzaam consumeren is bijvoorbeeld een doel: “Eet groente en fruit uit het seizoen”. Als u dat altijd doet, kunt u het doel afvinken. Als u dat nog niet doet maar denkt dat het voor u wel een haalbaar doel is, kunt u ermee aan de slag.

Alle thema’s samen vormen dus een hele lijst. Die lijst was vroeger als poster verkrijgbaar. We hebben daar voor Corona in de kerk al eens aandacht aan besteed en er hangt een exemplaar boven de bar In de Ontmoeting. Tegenwoordig kunt u de lijst bekijken en afvinken via internet (www.duurzamebucketlist.nl) .
Als u een beetje bewust leeft, zijn er waarschijnlijk best heel wat dingen die u kunt aanvinken bij de bucketlist. Zo kunnen veel mensen al wel een vinkje zetten bij “scheid je afval” of “neem zonnepanelen”. Dat is natuurlijk prima maar laat u eens uitdagen om een stapje extra te doen. Wij hebben thuis een uitdaging van de bucketlist uitgezocht om de komende weken mee aan de slag te gaan. Dat varieert van “Ga groener bankieren” tot “Inspireer anderen om meer te doen met Fair & Groen”.

Ga na duurzamebucketlist.nl

Wij horen graag welke uitdaging u voor uw bucketlist hebt gekozen.

Namens de commissie & Groen, Wim Helder


Tips: Deel ook jouw gedachten en tips via de mail favanhelden@gmail.com of in de HI4 app groep Samen Groen Doen