Nog geen reacties

Jerusalema Afrikaanse dans in ziekenhuizen

Pauline van Dorssen maakt ons attent op  de Jerusalema  Dance Challenge
Afgelopen dagen werd ik getriggerd door het verhaal en een filmpje op de NOS van een dance challenge waar kennelijk allerlei ziekenhuizen in Nederland aan meedoen.” https://nos.nl/artikel/2351755-zorgpersoneel-corona-maakte-van-ons-een-groep-jerusalema-nog-meer.html
De dance challenge die is ontstaan blijkt al maanden de wereld over te gaan, iedereen doet ongeveer hetzelfde dansje en zet dat op internet. Het is begonnen met dit filmpje uit Angola van vrienden die met het bord eten in hun hand spontaan gaan dansen. Het dansje is kennelijk al een bestaande Afrikaanse dans.
Het heeft heel positieve energie en geeft veel vertrouwen in de zorgprofessionals. Ze gaan het met elkaar redden deze winter. Omdat ik de Afrikaanse song zo mooi vond en ook het dansje zo positief en origineel, ben ik eens gaan uitzoeken wat het verhaal hierachter is.
Dit is het originele filmpje van de Zuid Afrikaanse makers van de song. Het nummer is eind vorig jaar uitgebracht door een ZuidAfrikaanse DJ . De song is echt een prachtige spirituele song, je vindt hieronder de uitleg van de maker zelf.

Jerusalema ikhaya lami   /  Jerusalem is mijn thuis
Ngilondoloze  / Alsjeblieft, ga met me mee
Uhambe nami / Ga met me mee en bescherm me
Zungangishiyi lana / Laat me niet achter, Want Jerusalem is mijn thuis
Op internet  vind je talloze filmpjes vanuit de hele wereld waarbij mensen op hun manier de challenge aangaan en het dansje overnemen. Waarbij de Afrikanen, en ook de Afrikaanse kinderen, overigens wel eruit springen qua danstechniek.
Wat ik nu zo mooi vind is dat dit initiatief is gestart in Zuid Afrika.
De Afrikanen hebben op hun geheel eigen wijze de wereld geïnspireerd. Ze hebben ons weten aan te raken met het plezier en de spiritualiteit die voor hen zo kenmerkend is.
Dat is heel mooi en daar mogen we hen dankbaar voor zijn.
Geniet van de vele filmpjes van de Jerusalema challenge!