Kerkdienst 8 augustus

Zondag is er een viering in de Hofkerk.

U kunt bij deze vieringen aanwezig zijn. Aanmelden kan hier

GA NAAR DE LITURGIE VAN DEZE DIENST

GA NAAR KERKOMROEP VAN DEZE DIENST  Audio beluisteren via de Kerkomroep (Delft Hofkerk)

GA NAAR YOUTUBE LIVE STREAM VAN DEZE DIENST beeld en audio

GA NAAR MATERIAAL VOOR DE KINDEREN

Jona; een verhaal van hoop

In de zomermaanden is er een prekenserie over het bijbelboek Jona.

Jonas in de wallevis, zo hoor je tot aan de dag van vandaag dat iemand ‘gejonast’ wordt.

Wie kent het verhaal van Jona niet? Van de profeet zijn roeping probeert te ontlopen, en de andere kant op vlucht. Van hoe hij in het water ‘gejonast’ wordt, opgeslokt wordt door een vis, en drie dagen later weer uitgespuwd wordt.

Nu gaat hij wel op weg. Maar niet van harte. Als hij de inwoners van Ninevé vertelt,  dat ze zich moet omkeren – en ze doen het- kan hij het niet verkroppen dat God hen vergeeft.

Met zijn satire en humor over de kortzichtigheid en het humeur van Jona roept  het boekje ook een glimlach op. En is het verhaal van hoop die de grote goedheid van God laat zien.

Is het terecht?

Lezing: Jona 4
Zondag 8 augustus
Voorganger: ds. Caroline der neder

Nog eenmaal komt het in deze slotscene van het boek Jona tot een confrontatie. Jona is woedend dat God het berouw van de inwoners van Ninevé aanvaardt.
Maar God roept Jona op om het van Zijn kant te bekijken. Hij gebruikt daarvoor aanschouwelijk onderwijs. Een wonderboom groeit in één dag en geeft Jona schaduw, maar de volgende dag gaat de boom dood en wordt Jona bevangen door de verzengende hitte. Jona ervaart aan den lijve wat genade is, en vergeving, en waar boosheid en wraak toe leidt. En dat wat hij wil niet hetzelfde is als wat God beoogt. God houdt van mensen en wil redden.
God vraagt Jona om het met Zijn ogen te bekijken. Is het terecht dat je boos bent?
Soms zitten ook wij mensen zo vast in ons eigen gelijk, dat het goed is als wij ons zouden moeten afvragen: is het terecht.