Nog geen reacties

Kerkdienst Hofkerk, 25 april

Komende zondag is er een viering in de Hofkerk.

GA NAAR DE LITURGIE VAN DEZE DIENST

GA NAAR KERKOMROEP VAN DEZE DIENST  Audio beluisteren via de Kerkomroep (Delft Hofkerk)

 GA NAAR YOUTUBE LIVE STREAM VAN DEZE DIENST beeld en audio  

Koffie drinken na de dienst DIGITAAL

GA NAAR MATERIAAL VOOR DE KINDEREN

Kerk & Choco voor kinderen


Mijn broeders en zusters hoeder

Zondag 25 april

Bijbellezing: Spreuken 24: 11-12; Johannes 10: 11-16

Voorganger: Ds. Caroline der Nederlanden

We leven weer toe naar de periode rond 4 en 5 mei; dodenherdenking en bevrijdingsdag. Een beklemmende periode voor menigeen, met name voor wie de Tweede Wereldoorlog aan den lijve heeft meegemaakt, maar ook voor de mensen die dat hebben ‘meegekregen’ via ouders, familie, of op welke manier dan ook; slachtoffers in de tweede en volgende generatie. Maar het is nodig dat we herinneren wat toen gebeurde, zodat het niet opnieuw gebeurt.

Ik associeer de Tweede Wereldoorlog, en de periode rond 4 en 5 mei, met het beeld van mensen met koffers, die op het punt staan gedeporteerd te worden, zoals Jip Wijngaarden dat heeft verbeeld in het schilderij Sjofar. Zij exposeerde een aantal jaar geleden in de Oude Kerk, en in haar werk worden haar joodse wortels  en haar geloof in de Messias Jezus duidelijk zichtbaar.

In de lezing van deze zondag gaan wij in op de woorden die zij noemt bij dit schilderij Sjofar, uit Spreuken 24: 11-12, en we leggen het naast de lezing over de Goede Herder. We vragen ons af: hoe ver is de reikwijdte van die aloude vraag vandaag de dag: ben ik mijn broeders/zusters hoeder? Voelen wij ons verantwoordelijk voor elkaar en zijn wij er voor elkaar, niet alleen in ons eigen groepje, maar ook voor diegenen die we niet kennen, ook voor groepen waartoe wij niet behoren? En komen wij voor hen op?