Nog geen reacties

Kerkdienst Hofkerk, 7 maart 3e zo. 40dagentijd

Komende zondag is er een viering in de Hofkerk.

GA NAAR DE LITURGIE VAN DEZE DIENST

GA NAAR KERKOMROEP VAN DEZE DIENST  Audio beluisteren via de Kerkomroep (Delft Hofkerk)

 GA NAAR YOUTUBE LIVE STREAM VAN DEZE DIENST beeld en audio  

Koffie drinken na de dienst DIGITAAL

GA NAAR MATERIAAL VOOR DE KINDEREN

Kerk & Choco voor kinderen


Vreemdeling onderdak bieden

Zondag 7 maart
Bijbellezing: Matteus 25:35, Leviticus 19:33-34, Genesis 18: 1-8, Matteus 8, 20
Voorganger: Fred van Helden
Gastvrijheid was in de oudheid een heilige plicht. Een vreemdeling is zonder huis en familie is kwetsbaar en moet beschermd worden. Abraham laat als hij drie mannen op bezoek krijgt zich van zijn beste kant zien. Hij laat zijn gasten aan niets tekort komen. Hij stelt zich volledig open voor zijn gasten. Hij weet wat het is om te vreemdeling te zijn in een ander land.

Gastvrijheid is niet alleen een plicht het levert ook wat op. Een ander cultuur en een wijdere blik op de dingen. Het loont, want God spreekt door de mannen tot Abraham en belooft Sara dat ze een kind zal krijgen. Abraham neemt zo gastvrij eigenlijk God op in het huis van zijn leven.

De regel van gastvrijheid, wordt in het Oude testament verbonden met het feit dat het volk zelf vreemdeling is geweest in Egypte. Zij weten wat het is als je als vreemdeling niet beschermd wordt. Ook Jezus weet dat. Hij is vlak na zijn geboorte al op de vlucht en weet som ook niet waar hij zijn hoofd in rust kan neerleggen.

Anno 2021 zijn veel mensen op de vlucht. Ze leven o.a. in kampen in Griekenland en in Libanon vaak in erbarmelijke omstandigheden. Gemakkelijke oplossingen zijn er niet. We kunnen niet alle vluchtelingen opnemen. Maar we kunnen ook niet de ogen voor hen sluiten en hen aan hun lot over laten. Want in de vreemdeling kunnen we Jezus ontmoeten.
Gastvrijheid vraagt om iedere vreemdeling te zien als een gelijke. Een man met en vader, een moeder met een dochter. Iemand, die net als jij en ik een dak boven hun hoofd zoekt, geluk voor kinderen zoekt een land en een stad waarin je in vrede kan leven.