Nog geen reacties

Lydia Amongi voor KerkinDelft Radio

Van 1 tot en 14 oktober is Lydia Amongi in  Nederland.   In deze weken bezoekt zij verschillende plekken in Nederland en ontmoet zij mensen.

In de afgelopen week was  Lydia op bezoek bij de koffieochtend in de Hofkerk en op de basisschool Het  Mozaïek.

Lydia bij Stadsradio Delft

In de uitzending van   KerkinDelft  Radio  zaterdag 7 oktober van 12-13.00u is een interview te horen met  Lydia Amongie en Meta de Vries, de initiatiefnemers van het Mother Aïdaproject. De   “uitgeklede uitzending” zonder  muziek is later te beluisteren via   www.raadvankerkendelft.nl/radio/

Een paar jaar geleden ging Meta de Vries met een groep voor Edukans naar Oeganda en ontmoette daar Lydia. Oeganda heeft jaren van burgeroorlog gehad en nu  is er vrede. Maarde burgeroorlog heeft haar sporen achter gelaten.  In de dorpen leven nu veel meer vrouwen, het niveau van onderwijs was gezakt  en door verkrachtingen  zijn ook vrouwen besmet geraakt met  AIDS.

Kracht  krijgen om je bestaan te verbeteren

Voor Lydia Amongi   speelt onderwijs en sleutelrol in de opbouw van het het land en de gemeenschappen.   Onderwijs is meer dan het leren  lezen en schrijven; het is het kracht krijgen  om zelf het bestaan te verbeteren. “Empowerment” is een belangrijke begrip voor Lydia.  Heet betekent  de mensen zelf de kracht geven ,zodat je in je kracht staat.

Amen met Meta de Vries kwam Lydia  op het idee  om  van  afval van de plastic tassen tassen te haken.  Dit haakproject zorgde dat er wat gedaan werd  aan het afval en gaf tegelijk de vrouwen  in de gemeenschap  kracht  om wat te verdienen en zo hun kinderen naar school  te kunnen laten gaan. Het haak project heeft ondertussen een eigen website en er wordt gezocht naar afzetmarkten.

Meta en Albert de Vries met Lydia Amongi met een stapel tassen gehaakt van plastic

Een geit  is een maandinkomen

Van het een komt het ander.   Meta de  Vries  introduceerde in de Hofkerk het plan om voor geiten. Met  een pannenkoekenmaaltijd en acties van de  Tienerviering  zijn er in  het afgelopen jaar 55  geiten overhandigd  aan de  Oegandese families.   Met  dans en zang werden de  geiten met liefde ontvangen.  Kinderen van de kinderviering en Tienerviering bedachten mooie namen voor de geiten. Met de melk  geit en het fokken voorziet een geit  in levensonderhoud. Ondertussen zijn er al nieuwe geitjes bij en hebben tussen de 70 en 80 gezinnen nu een geit.

Lydia schrijft op een blocnote   een  rij aan woorden , als we haar vragen wat  haar doelen  voor de toekomst zijn van het Mother Aïda project.    Health, Roads, en solar Panels staat er op. Gezondheid, wegen, zonne-energie.

Lydia in de Hofkerk

Zondag  8  oktober is Lydia te gast in de Hofkerk en zal zij met Meta de Vries een presentatie over het Mother Aïda  project.

U bent van harte welkom!