Nog geen reacties

Meta en Albert de Vries in Oeganda #1

Meta en Albert de Vries zijn op reis in Oeganda. Lees hieronder een verslag van hun reis

Weerzien met Lydia Amongi

Na twee dagen reizen zijn we aangekomen in Lira. Het weerzien met Lydia was ontzettend fijn. We logeren in een basic hotel, maar we worden erg verwend door de mensen. We hebben geen internet hier, maar wel heerlijk koud water en stroom. Wat zijn de mensen toch vriendelijk en gastvrij. Zodra we ergens wel internet hebben zullen we deze mail versturen. De foto’s komen later.
Op woensdag gingen we met Lydia naar de school en samen met de hoofdmeester gaan we plannen maken voor de foundation. Eerst maar eens goed luisteren en ons rond laten leiden. En natuurlijk het gastenboek tekenen. Er is veel werk verzet op de school. Mede dankzij de donaties uit Nederland.

De achool in Lira

Het was bijzonder om op de school te zijn. Samen met Lydia en de hoofdmeester hebben we in kaart gebracht wat er tot nu toe bereikt is en wat de doelen voor de komende jaren worden. Voor zowel de school als de foundation. De basis… Water, voeding en veiligheid. Dat is nu bijna gerealiseerd. En daarna gaan we werken aan de inhoud van het onderwijs. Step by step! We hebben afspraken gemaakt over de foundation… Wie is waar verantwoordelijk voor. Hoe gaan we budgetteren en sparen voor onverwachte omstandigheden…. Heel veel nieuwe dingen. Want hier spaar je niet, maar geef je uit als er geld is. We hebben genoten van de kinderen en gezien hoe een schooldag verloopt. Gezonde kinderen die goed gecontroleerd worden op hygiëne etc. En fijn dat er school maaltijden zijn nu. Blije gezonde kinderen die een toekomst hebben.
Op donderdag hebben we in de ochtend sport en spel met de kinderen gedaan. Vooral de voetballen waren erg gewild en de leerkrachten waren lekker aan het volleyballen.In de middag eerst de lunch ( rijst, bonen, kip, aardappel en groenten) een feestmaal dus en een korte vergadering met belangrijke gasten zoals de schoolinspecteur en de regiochief. Het project is in de regio opgevallen en ook de lokale radio doet er verslag van.

Geitenoverdracht

Toen de ceremonie en geiten overdracht. Wat een feest…. Veel toespraken, dansjes en zang van de kinderen en een ware krijgersdans. 45 gezinnen kregen hun geit. Wat een feest. We hebben gedanst, gefeest, gelachen en genoten. De mensen bedanken iedereen in Nederland. Een geit is een prachtige investering voor het schoolgeld. De eerste ouders hebben nu na drie jaar soms al  12 geiten. Wat een spaarpot! In het droge seizoen toen er geen eten en inkomsten was hebben ze toch het schoolgeld kunnen betalen door bv een geit te verkopen. Het werkt dus echt!!
Na een ceremonie van drie uur gingen we vermoeid maar erg voldaan terug naar het hotel. Vrijdag was de dagvan de huisbezoeken en interviews met de moeders die de geiten al een tijdje geleden hebben gekregen. Erg bijzonder om te zien hoeveel impact die geit heeft. Het grootste succes is een gezin die na drie jaar 12 geiten heeft. Twee geiten kregen een drieling. Ze heeft er twee verkocht voor het schoolgeld van haar kinderen. Volgend jaar koopt ze een koe. Voor het schoolgeld van de kinderen is er nu een prachtige spaarpot.
Er zijn ook pechvogels… De geit ging dood… Of geen nakomelingen… Deze ouders komen opnieuw op de lijst om een geit te krijgen.
We hebben veel gezien en veel informatie gekregen die we later zullen delen. Nu op zoek naar internet om deze mail te kunnen versturen.
Het kan even duren voordat jullie weer iets horen van ons. We genieten hier verder enorm. Ook namens Lydia…. Hartelijke groet
Albert en Meta de Vries