Nog geen reacties

Ontworteld

Zondag 14 oktober

Bijbellezing: Daniël 1: 1-15, Micha 6: 6-8, 1 Petrus

Voorganger: Ds. Fred van Helden

Profetische stem?

Waar gaat het in deze tijd en wereld nu echt om? En draagt je daar als christen nu aan bij? Gooi je  als dominee  watjes vanaf de kansel en houdt je mensen zoet en sluit je de ogen sluit voor de grote vragen? Waar zit ons profetische stem? En houden we ons bezig met de wat God van ons vraagt?

Vragen  van de wereld zijn ook de vragen van ons geloof

Wat zijn dan de grote vragen en uitdagingen in deze tijd? Hoe kunnen we de aarde redden van Klimaatopwarming en van de plastic vervuiling? Hoe kunnen we samenleven met zoveel mensen en culturen? In liefde en gerechtigheid? Dat zijn wereldwijde problemen, die ons allemaal raken. De vragen van de wereld zijn ook de vragen van ons geloof.

Naast een profetisch geluid vraagt dit ook om samenwerking. We ontkomen er niet aan. We zitten met zijn allen op Ruimteschip Aarde,  en het ruimteschip is in nood. We moeten met elkaar praten al zijn we nog zo verschillend. Al geloven we we in God, of niet.

Wat is  positie als gelovige ?

En hoe sta je daar als gelovige in? Sta je als gelovige niet helemaal aan de rand? En telt je stem wel mee?

Om te kijken hoe je in een ‘vijandige’ positie kan geloven wil ik beginnen met bestudering het Bijbelboek Daniël. Daniël leeft weggevoerd naar Babel in een vijandig wereld.   Zijn leven is ontworteld. Alles wat hij ooit voor vast en zeker had staan is  op losse schroeven komen te staan.  Bestaat God wel ? En hoe heeft het ooit zover kunnen komen? Hoe kan hij zijn geloof bewaren, als er geen tempel , meer is  om heen te gaan?  Daniël moet zijn positie als gelovige opnieuw definiëren   in een plek, waar er weinig aandacht wordt geschonken aan zijn geloof.

Gezond  ánders-zijn

Voor ons is die ervaring herkenbaar. Je word in onze samenleving raar aangekeken dat je ‘nog’ in God gelooft, alsof je een antiek ambacht beoefent,  alsof je klompenmaker bent. Een verschil met Daniël is , dat zijn ánders-zijn hem de kop kosten. In het eerste hoofdstuk laat hij zien dat hij toch  anders durft te leven en er  ook gezond  bij blijft.