Nog geen reacties

Paneldiscussie over de donuteconomie Vierhovenkerk 5|2

Op dinsdagavond 5 februari vanaf 20.00u is er in de Vierhovenkerk (Obrechtstraat 50) een paneldiscussie over  de donuteconomie.

Donuts, waarschijnlijk kent u ze wel als die net iets te zoete, gefrituurde broodjes. Een andere mogelijke associatie die u heeft met de donut is Amerika. Daar staat het ronde broodje symbool voor het Amerikaanse kapitalisme. Typisch dingen waar de Fair- en Groengroep zich niet mee bezig houdt. Toch organiseert de Fair en Groep groep van de Vierhovenkerk op dinsdagavond 5 februari vanaf 20.00 uur een avond over de donuteconomie. De avond gaat over hoe wij omgaan met de aarde en met elkaar.

Economie die past in een donut

De laatste tijd zijn klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit vaak in het nieuws. Eén van de aangewezen oorzaken is ons huidige economische systeem waarbij er geen rekening wordt gehouden van de eindigheid van grondstoffen. Daarom heeft de Britse econoom Kate Raworth een alternatief economisch systeem bedacht wat gevisualiseerd kan worden als een donut. Volgens Raworth moet onze economie binnen de duurzame limieten van de aarde passen, de buitenkant van de donut. Economie moet in dienst staan van alle mensen. Daarom is de binnenkant van de donut de rechtvaardige behandeling van mensen. Raworth’s doel is het creëren van een evenwichtige economie die gedijt in de veilige en rechtvaardige ruimte van de donut. Hiermee past deze gedachten gang heel goed bij de interesses van de Fair- en Groengroep: duurzaamheid en omzien naar je medemens.
Op de avond wordt een korte introductie gegeven op de donuteconomie. Daarna zal er een paneldiscussie plaatsvinden, waarin een econoom, een politicus en een ondernemer reageren op verschillende stellingen over de donuteconomie.


Meer weten kijk naar het filmpje waarin Kate Raworth uitlegt wat de donuteconomie inhoudt. Of kijk naar een uitgebreidere documentaire van VPRO Tegenlicht de donut economie