Nog geen reacties

Passion in Coronatijd: Ga in mijn schoenen staan

De veertigdagentijd begint. Door de komende weken heen, gaan we met Jezus op weg. We volgen hem op zijn weg, die leidt via lijden, zijn dood aan het kruis tot zijn opstanding. Dit jaar doen we dat aan de hand van de werken van barmhartigheid. Dat zal ook de rode draad zijn in de Passion, die op Goede Vrijdag mee te beleven zal zijn.

Het lijden van Jezus wordt verweven met de werken van barmhartigheid, die Jezus zelf noemde vlak voor zijn sterven. Dit verhaal wordt verbonden met Nederlandse popliederen. Vanwege de coronaregels kan het dit jaar geen groot evenement worden. Er kan er geen complete live kerkdienst zijn waarbij u aanwezig kan zijn en waar volop gezongen kan worden. Wel kunt u deze Passion volgen via de livestream.

Momenteel wordt al hard gewerkt aan de opnames van de liederen; er wordt gezongen, muziek gemaakt, en al deze opnames worden gemixt. Een van de liederen is “Ga in mijn schoenen staan” van De Dijk. Hierin wordt het werk van barmhartigheid ‘de naakten kleden’ verwoordt. Dit lied klinkt bij het verraad van Judas: Judas verraadde Jezus, hij was teleurgesteld omdat Jezus andere keuzes maakte die hij zou hebben gemaakt. Wie weet, voelde Judas zich wel verraden door Jezus, omdat die de weg koos van onvoorwaardelijke, geweldloze liefde i.p.v. actief verzet.

In het lied van De Dijk klinken woorden die Jezus gezegd zou kunnen hebben tegen Judas.

Als ik nou jou was, en jij dan mij was, als dat zou kunnen
En wij konden kijken in elkaars hoofd met elkaars geest
Als je alles kon bekijken met andere ogen
Dan zou je zien dat je steeds ziende blind bent geweest

En dan klinkt de vraag die Jezus aan Judas gesteld zou kunnen hebben:

Ga in mijn schoenen staan
Wat had jij gedaan?

 Wanneer er nog mensen zijn die goed overweg met het mixen van individueel opgenomen muziek of muzikanten / zangers die met popliedjes mee kunnen doen, willen we die verzoeken om zich aan te melden bij Kees Witte (e-mail: ca.witte@hetnet.nl)