Nog geen reacties

Samen Groen Doen #12

Durf je je hoofd boven het maaiveld uit te steken? En hoever wil gaan om te laten zien, dat Gods schepping je aangaat? Dat  waren vragen die ds. Fred van Helden in een viering begin september de luisteraars voorhield. De vragen kwamen voort uit een verzoek van Extinction Rebellion (XR) of wij als groene kerk ruimte beschikbaar hadden. De discussie na de viering werd in de HI4 kerkenraad voortgezet. De meningen liepen uiteen. Van geen politiek in de kerk tot we staat wel achter de doelen van  XR en wat doen doen we wel.

Op meer manieren meedoen met Extinction Rebellion

Dinsdag 14 november was Francine Maessen, de briefschrijfster van XR aanwezig op een Samen Groen Doen Avond. Francine legde uit dat XR meerder actie doet. Elke eerste maandag van de maand als het alarm afgaat is er op de Markt een Die-In, een moment aan om te benadrukken dat de klimaat- en ecologische crisis géén test is. Deelnemers laten zich ‘dood’ laten vallen, net als de bedreigde natuur. Daarnaast dan zijn er de kleine acties, door bijvoorbeeld als bijen verkleed te demonstreren tegen gif, of een demonstratie tegen de sponsoring van evenementen, waardoor het imago  van verruilende bedrijven  ‘ge-greenwasht’ wordt . En vervolgens zijn er de grote actie als de bezetting van de A12.

Francine vertelt hoe het voelt om mee te doen met actie. Niet iedereen voelt zich fijn bij een bezetting van een weg. Je kan op verschillende manier meedoen. Ook kerken doen mee, bijvoorbeeld door een steundemonstratie of door hun kerk open te zetten voor en gesprek na een actie, of voor informatieavonden.  De Palestina vlaggen, die in sommige XR demonstratie  te zien zijn, leidt tot discussie in XR zelf, zegt Francine.

Lees meer over het klimaat-alarm op de 1ste maandag van de maand 11:45 Markt Delft

Klimaatgesprekken met de klimaatburgemeesters

Ook een van de kers-verse klimaatburgemeesters van Delft, Esther Bliek was aanwezig. Samen met  Claudia Hofemann, Dennis van Leeuwen gaat Esther Bliek zich de komende tijd inzetten om inwoners van Delft te inspireren om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te gaan leven. Zij doet dit o.a. door het opzetten van klimaatgesprekken over consumptie, wonen, voeding en reizen

Lees meer over de klimaatgesprekken pdf en website

Samen Groen Doen

In gesprek met Francine en Esther en de deelnemers uit Hofkerk en Vierhovenkerk kwamen we tot mogelijke vervolgstappen

  • stemvoordenatuur.nl Laat in de je stem op de verkiezingen ook de bestaanszekerheid van de schepping doorklinken. Kijk via stemvoordenatuur.nl hoe de politieke partijen daarover denken.
  • Vegetarische maaltijden in de kerk. Kunnen we bij maaltijden in de kerk ook het milieu het minst belasten, door vegatarisch of vegan te koken?
  • Ecologisch schoonmaken.  Hoe maken we de kerken schoon? Hoe ecologisch zijn onze schoonmaakmiddelen?
  • Laat je geld groen werken. Laat je geld op de bank groen werken. Wat heb je eraan als je groen door het leven gaat en je spaarcenten worden geïnvesteerd in fossiele brandstof, houtkap, of milieu vervuiling. Hoe check je dat? Ga naar eerlijkegeldwijzer.nl
  • Recycle Sint met Sint Swap.  Ruil je speelgoed en geef  speelgoed een tweede kans swipswap.nl/swapsint
  • Moestuin rond de kerk. Maak rond  de Vierhovenkerk een moes of pluk tuin en doen het samen met de buurt.  En waarom alleen die kerk?
  • Doen mee met het klimaatalarm. Legaal, we blokkeren niets, en er worden geen wetten overtreden. Eerste maandag van de maand,  4 december Markt verzamelen om 11:45
  • Doen mee met de klimaatgesprekken
  • Organiseer nogmaals Samen Groen Doen avond. Misschien  met meer kerken en andere organisaties.