Nog geen reacties

Schoonheid en Angst

Zondag 18 november

Bijbellezing: Daniël 3

Voorganger: ds. Fred van Helden

Zondag 18 november gaan we verder in de bestudering van het Daniël. Na het gevoel van ontworteling in het eerste hoofdstuk en macht in het tweede, gaan in het in het derde hoofdstuk over schoonheid en angst.

Koning Nebukadnessar laat een enorm gouden beeld maken en wil iedereen bij de onthulling het beeld laten aanbidden. Iedereen buigt voor het bevel van de koning behalve de drie vrienden van Daniël.

Dit is niet alleen een verhaal uit de oudheid verhaal, van bizarre koningen. Onder de oppervlakte speelt hier het mechanisme van verleiding en dwang. Van wat je mooi of goed moet vinden, omdat machthebbers het goed vinden. Of omdat vrienden dat vinden, of omdat de reclame dat aanprijst.
Tegelijk schilderen zij ook een angstbeeld wat er gebeurt als je het niet doet; ”dan hoor je er niet bij’, ‘dan komt er tsunami aan ellende over ons heen’. Of in geval van Nebukadnessar:  ‘Dan ga je de oven in.’

Het kost heel wat om je rug recht te houden. Voor de drie vrienden van Daniël houdt het geloof in Gods goedheid hen staande. Zelfs als het te warm onder hun voeten wordt, zelfs als God ons niet redt, dan nog blijven ze geloven in Gods goedheid. Daar willen zij voor leven, en daarvoor zijn zij als het nodig is bereid te sterven.