Kerkdienst van zondag 3 mei (via kerkomroep)

Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers die in oorlogen gevallen zijn, en op 5 mei vieren wij dat wij in vrijheid mogen leven. Wij koppelen dit vooral aan de Tweede Wereldoorlog, toen het kwaad een gezicht kreeg in Hitler, door wie miljoenen slachtoffers zijn gevallen en onvoorstelbaar veel leed is veroorzaakt. Hitler wordt wel vergeleken met Amalek, die wij in Exodus 17 tegenkomen; hij valt de Israëlieten in de woestijn van achteren aan, op de meest kwetsbare plek. De strijd kan maar op een manier gewonnen worden door de Israëlieten. Zolang Mozes zijn armen omhoog houdt, winnen de Israëlieten. Laat hij ze zakken, dan verliezen ze. Zolang Mozes volhoudt, zolang de Israëlieten hun blik richten op God, is er bevrijding, en toekomst in het land van belofte.
In iedere generatie is er een Amalek, zo eindigt de lezing in Exodus. In iedere generatie krijgt het kwaad een gezicht. Steeds moet het overwonnen worden. Als wij ons richten op God, die opkomt voor de weerlozen en kwetsbaren, en als wij ons aan zijn kant scharen en volharden in Zijn strijd voor menselijkheid en respect en barmhartigheid, dan lukt dat. Steeds opnieuw. Maar het is wel een kwestie van volhouden.

Deze dienst is uitgezonden vanuit de kerkzaal in de Hofkerk.

  • Heeft u op zondagochtend moeite om de site van Kerkomroep te bereiken? Luister dan op een ander moment, als het minder druk is.
  • Opmerking: Kerkomroep werkt niet goed samen met Google Chrome. U kunt beter een andere internetbrowser gebruiken, zoals Mozilla Firefox of Microsoft Edge.
  • De liturgie kunt u hieronder vinden (schermversie), of download hier een printversie.
  • Materiaal voor de kinderen kun je vinden op hofkerk-delft.nl/jeugd/.