Nog geen reacties

Sirkelslag met Slagroom en chips

Vrijdag 4  februari  om 19.30u zaten  in heel Nederland 565 jeugdgroepen klaar voor het startschot van Sirkelslag.    In   de Hofkerk lukt het niet om een groep te creëren  met Vierhovenkerk en de Lutherse  gemeente. Gelukkig   mochten de vier tieners uit de Hofkerk aanschuiven  in de Bethlehemkerk bij de club van Binnenstad-Vrijenban. Daar   streden de jongens tegen de meiden.

Klik hier voor een filmpje van Sirkelslag Young 2018

Via een live-stream  vertelde  Klaas van Kruistum het verhaal van  Ester.   Koning Ahasveros had haar gekozen  als  nieuwe koningin en  daarvoor mocht zijn een schoonheidsbehandeling ondergaan.  Dat was de aanzet voor het eerste spel.

De helft van de groep mocht op een stoel zitten en kreeg slagroom op het gezicht gespoten en de  anderen moesten afstand  chipjes  gooien . Hoeveel chipjes op de slagroom bleven plakken  bepaalde de score.  na het spel zat bij sommigen nog de chips in de  haren en de slagroom in de neus of oren.

Haman is de slechterik in het verhaal van Ester. Hij wil de joden   alle rechten ontnemen en uitroeien.   En Mordechai is de oom van Ester die  een aanslag op de  koning weet te voorkomen.  De koning wil Mordechai bedanken en vraagt aan Haman    hoe je iemand kan bedanken.  Haman denk dat het over hem gaat en bedenkt de fraaiste dingen . Jammer helaas, het is niet voor hem.

Goed communiceren was het thema van opdracht 2 , waarbij de een groep een boodschap moest door seinen in  code ( Morse, braille of vlaggenalfabet) en de andere groep het moest ontcijferen.

Een andere opdracht ging over  de emoties van Ester en of je die durft te laten zien. Nu moesten de tieners   zoveel mogelijk potloden steken door een zak  gevuld met water, die niet mocht breken.

Het was fantastisch om te ziet hoe snel   de jongeren die elkaar  soms net kenden  samenwerketen en elkaar hielpen in een behendigheidsspel met een stok op de rug vastgemaakt met een riem om je middel en een postelastiek om je hoofd  onder een stoel door en door een opengeknipte vuilniszak naar de overkant.

De punten stroomden binnen en de groepen vlogen door de opdrachten  en  er was soms nog tijd over.  Lef had de groep ook.  Want zoals Haman de joden wilde verplichten om  onrein vlees te eten, werden de tieners uitgedaagd om  meelwormen te eten, met stokjes.  Je zou verwachten dat  ineens de helft vegetarisch was, maar niets was minder waar.     Iedereen  proefde er wel één.  Sommigen probeerden zelfs een handvol meelwormen.

Het verhaal van Ester wordt door de Joden elk jaar gevierd met het Poeriemfeest met veel kabaal en ratels.  Dat doet bij ons wat denken aan   carnaval.  En de laatste opdracht was dan ook om een   hit te schrijven  op melodie van Er staat een paard in de gang.

Uiteindelijke eindigde we als  53ste en 56ste.   En we bedanken de leiding va n de jeugdclubs in de Bethlehemkerk en de jury voor deze fanatisch leuke avond!

Kijk voor foto’s in het album   Sirkelslag Young 2018