Nog geen reacties

Songs & clips 7 x barmhartig – zieken

‘Als ik bij haar binnenkom ligt ze te luisteren naar een cantate van Bach. ‘Hoe was het ook weer?’ zegt ze. ‘Geen dag zonder Bach’. Ik kijk op het hoesje: ‘Es ist nichts Gesundes an meinem Leibe – die ganze Welt ist nur ein Hospital.’ ‘Deze ken ik niet,’ zeg ik verrast. ‘Luister maar mee,’ nodigt ze me. Zo komt het dat ik op een ziekenkamer meeluister naar een cantate die nieuw voor me is, en prachtig. ‘Wer steht mir in meinem Elend bei? Wer izt mein Artzt, wer hilft mir wieder?’

Johann Sebastian Bach schreef  bij Lucas 17,11-19 deze cantate, Es ist nichts Gesundes an meinem Leibe BWV 25. De lichamelijke ziektes worden verbonden met spirituele ziektes: wellust, eerzucht en inhaligheid. Het zondige leven is een ziek leven en alleen Jezus kan als dokter ons genezen van onze ziekte. En het medicijn heet genade.

lees meer over deze cantate https://www.eduardvanhengel.nl/werken/BWV_25.