Nog geen reacties

Songs: Gelijkheid en ongelijkheid

Denk nou niet: “Ik ben te min, mijn leven heeft geen zin.”/Want de kerst-klok luidt ook voor zo’n ei als jij/Ook al ben je bajesklant, of van de verkeerde kant/Tegen eind december hou ik ook van jou. grapt Herman Finkers in zijn lied kerstmis.

We leven met miljarden op de wereld en we zijn allemaal anders en toch ook gelijk. In Songs wordt deren de verschillend en de het verlangen aan gelijke rechten en gelijke behandeling bezongen.

U2- One; We’re one, but we’re not the same/We get to carry each other/Carry each other/ One.

In het filmpje Stop sociale ongelijkheid! wordt met citaten beschreven  hoe een handicap je niet anders maakt. Albert Einstein zegt het zo: Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn kwaliteit om bomen te klimmen, leeft het zijn hele leven met de gedachte dat die dom is.”

Three Dog Night – Black and white bezingt hoe zwart en wit samen kan opgroeien  net zoals Paul McCartney zingt dat zwart en wit bij elkaar horen als de toetsen op de piano Ebony and Ivory

Maar helaas is er ongelijkheid en leven mensen niet met gelijkheid. Bob Dylan zingt hoe een zwarte bokser Hurricane ten onrechte wordt verdacht van een misdaad.

Annie Lennox en Aretha Franklin komen op voor vrouwen rechten in Sisters are doin’ it for themselves. Niet meer achter de man of in de keuken. So we’re comin’ out of the kitchen/’Cause there’s somethin’ we forgot to say to you. Sisters are doin’ it for themselves./ Standin’ on their own two feet./And ringin’ on their own bells.

Frank Boeijen bezingt in zwart-wit het racisme, n.a.v. het neersteken van Kerwin Duinmeijer. Nog elke Passion is dit het lied bij de veroordeling van Jezus. Denk niet zwart-wit /Maar in de kleur van je hart 

Welk lied blijft jou dat het beste bij als het gaat om gelijkheid of ongelijkheid?