Nog geen reacties

Vasten; als het aan je gaat knagen

We zijn nu al midden in de 40-dagen. Nog steeds houd ik het vol om koekjes chips en alcohol te laten staan, maar zo af en toe als ik me een beetje down voel knaagt het wel aan me.

Duurzaam Geld??

En dat doet het ook als ik kijk naar waar mijn geld staat. Ik kan nog zo proberen goed te doen, maar als mijn goed te doen, maar als mijn geld staat op een bank, die mijn geld investeert in bedrijven die bijvoorbeeld mensenrechten schenden of betrokken zijn bij controversiële wapens, of naar bedrijven die grote milieuschade veroorzaken of slecht omgaan met dierenwelzijn, wat schiet ik dan op.  Toch vind ik het moeilijk om de stap te zetten. Waarom eigenlijk?

De eerlijke bankwijzer vergelijkt de banken van Nederland  en geef hen een cijfer op thema’s als belasting, dierenwelzijn, klimaatverandering mensenrechten maakindustrie en nog veel meer. Natuurlijk hoef je niet van bank je veranderen. Je kan ook je  bak aansporen om hun beleid of handelwijze veranderen.

Duurzaam eten??

Een ander punt waar het bij mij knaagt, is de druk die het ten van vlees op ons legt. Een paar  jaar geleden ben ik overgestapt om vegetarisch te eten en daar ben ik aan gewend. Ik verbaas me als ik in de supermarkten zoveel schappen vol zie liggen met vlees. En ik verbaas me ook als ik verkiezingstijd soms  nog mensen in twijfel hoor trekken hoe groot de ecologische voetafdruk is van onze veestapel.

In de afgelopen week heb ik gekeken naar de film Cowspiracy. (gewoon te zien op Netflix) In de film wordt uitgelegd dat de uitstoot van vee vele malen groter is dan die van vervoer, en dat er heel veel water, bossen en worden opgeofferd voor het verbouwen van voer en houden van vee. Ik lijk misschien ineens wel een milieuactivist, maar als je grote plaatje bekijkt  met de toename van CO2-uitstoot, dan wordt mij in ieder geval duidelijk dat we er niet omheen kunnen om de minder vee te houden.

Tot slot ben ik het boekje van Een beter milieu begint niet bij jezelf van Jaap Tielbeke aan het lezen. Hij is opgegroeid met de gedachte een beter milieu bij onszelf, maar dat al die kleine stappen niet genoeg zijn. De echte klimaat verandering moet komen door rigoureus ingrijpen door de politiek en de het bedrijfsleven.

Dat zijn dingen om over na te denken , als u volgende week gaat stemmen.