Nog geen reacties

ZWO project: Straatkinderen Kampala terug naar Karamoja

De ZWO van de Hofkerk en Vierhoven kerk ondersteunt het project   Nieuwe kansen straatkinderen Oeganda. Op de startzondag in de Hofkerk vertelde  Heleen Kampherbeek het verhaal Lekumol

Twee keer per jaar keren volwassenen en kinderen die op de straten van Kampala leefden terug naar hun geboorteregio Karamoja.  Hoe gaat het met enkele kinderen die inmiddels teruggekeerd zijn?

Het verhaal van Lemukol

Lemukol verliet zijn dorp Kanagar toen hij een jongen was. Hij kon niet meer naar school en ging in Kampala op zoek naar een goede Samaritaan, die zijn schoolgeld zou willen betalen. Eenmaal in Kampala aangekomen, bleek het leven daar niet zo makkelijk als hij zich had voorgesteld. Hij leefde op straat en ontmoette daar Angelina. Ze kregen twee kinderen, beiden op straat geboren.

Lemukol leefde zeven jaar op straat in Kampala. Uiteindelijk kwam hij in contact met de organisatie Kayda in Kampala. Hij greep de kans om samen met zijn vrouw en kinderen terug te keren naar Kanagar. Dat is best bijzonder dat een echtpaar terugkeert naar Karamoja. Meestal zijn het alleen vrouwen en kinderen.

                                                                                                               Lemukol deed mee aan radioprogramma’s, waarin hij vertelde over zijn negatieve ervaringen op straat. Zo hoopt hij te voorkomen dat anderen ook op straat belanden of dat ze gaan beseffen dat terugkeer een betere optie is.

Lemukol ziet zijn moeder weer terug

Eem jaar later werd hun derde kind in Karamoja geboren. De oudste van zes gaat inmiddels naar een nabij gelegen basisschool in Lokopo. Tijdens onze ontmoeting later dat jaar, zagen we dat Lemukol en zijn gezin kunnen rondkomen in Karamoja. Lemukol is blij dat hij weer terug is bij zijn familie. Hij had hen echt gemist in Kampala. Hij belooft dat hij hard blijft werken op het land om genoeg voedsel te verouwen voor zijn gezin.

Door de inzet van de partners van Kerk in Actie in Oeganda kon Lemukol terugkeren naar zijn geboortedorp.

Hofkerk in actie

Ook de kinderen van de Hofkerk hebben zich al ingezet voor de kinderen in Karamoja.

Een aantal stempelkaarten zijn al vol.

Hopelijk willen jullie je nog verder inzetten voor jullie leeftijdgenoten in Oeganda.

Het komende jaar gaan we nog meer acties organiseren. We houden u op de hoogte.

Bloemschikken op 4 oktober

De eerste is al op 4 oktober. Dan is er weer een avond bloemschikken o.l.v. Albert de Vries. Bij de Ubuntu kraam ligt een intekenlijst.

Hartelijk dank voor uw ondersteuning van dit werk, waarmee u de terugkeer van Karimajong-kinderen en hun families mogelijk maakt.

Download